„Справедливост за Видин“: имаме последователна политика и не сме я променяли според конюнктурни съображения

„Справедливост за Видин“: имаме последователна политика и не сме я променяли според конюнктурни съображения

„Както е добре известно, групата „Справедливост за Видин“ е опозиция в този Общински съвет и никога не е била част от управляващото мнозинство зад кмета Цветан Ценков – от избирането му през 2019 г. до днес.“ , заяви Димитър Велков на  пресконференция в Националния пресклуб на БТА във Видин.Той участва в пресконференцията заедно с общинските съветници от групата Борислав Василев  и Людмил Димитров.

По-късно от „Справедливост за Видин“ разпространиха своята позиция, която публикуваме без редакторска намеса:

Неговата коалиция сключи официално следизборно споразумение с други политически сили, с които управляват цял мандат.

Ако Цветан Ценков е изгуби подкрепата на коалиционните си партньори и вече няма мнозинство в Общинския съвет, нека да го обяви официално.

Защото е нелепо за проблемите в мнозинството да бъде обвинявана опозицията.

Ние имаме последователна политика и не сме я променяли според конюнктурни съображения, временни сглобки или частни интереси. Това е  и една от причините да напуснем БСП.

Нямаше да даваме днешната пресконференция, ако не бяхме предизвикани от безобразните лъжи, които се разпространяват напоследък.

Най-безогледната лъжа е, че

НЯМА ДА СЕ АСФАЛТИРАТ УЛИЦИ В ГРАДА И СЕЛАТА, ЗАЩОТО ЛОШИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ СА БОЙКОТИРАЛИ ЗАСЕДАНИЕТО НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА 12.07.2023 Г.

С тази лъжа КМЕТЪТ Цветан Ценков практически започна предизборната си кампания. Пред медиите, а вече и с позиви, той обвинява общинските съветници, че провалят асфалтирането.

Кметът щеше да е прав да обвинява, ако това твърдение беше истина.

Но не е!

ИСТИНАТА е следната и всеки журналист и гражданин може да я провери в документите от заседанията на Общинския съвет, които са достъпни на страницата на общината.

ПЪРВО. Капиталовите разходи на Община Видин за 2023 г., включително списъка на улиците за асфалтиране, СА ПРИЕТИ от Общинския съвет на 27.02.2023 г.

Това е Решение № 20, целият текст на което е приложен.

В точка 10 в него е записано, че Общинският съвет приема разчета за капиталови разходи. В точка 17 пише, че дава съгласие Кметът на Общината при получаване на целеви трансфери от министерства да извършва разходи, в т.ч. капиталови през 2023 година. В точка 22 е записано, че се допуска предварително изпълнение на настоящото решение.

Всъщност с това решение кметът е упълномощен да предприеме необходимите действия за изпълнението на инвестиционната програма за капиталови разходи, включително и за асфалтиране на улици в града и селата.

ВТОРО. В дневния ред на заседанието на Общинския съвет на 12.07.2023 г. НЯМА ТОЧКА за капиталовите разходи и асфалтирането, т.е. не е вярно, че провалът на сесията е попречил по какъвто и да е начин за уличните ремонти.

ТРЕТО. Истината е, че точка за промени в капиталовите разходи е обсъждана на заседание на 19.06.2023 г. И като говорим за бойкотиране, попитайте ЗАЩО КМЕТЪТ БОЙКОТИРА това заседание на Общинския съвет. Защо не се яви, за да защити предложението си. Ако промените наистина са толкова жизнено важни за общината, както сега твърди, защо той не си направи труда да дойде и да обясни. Тогава може би щяхме да ги гласуваме. Но него го нямаше!

Истината е, че отхвърлянето на предложението за промяна на капиталовите разходи по никакъв начин не пречи на асфалтирането. Списъкът с улиците такъв, какъвто е предложен от кмета и е гласуван от Общинския съвет през февруари т.г., е в сила и кметът следва да го изпълнява.

Сега д-р Ценков се е сетил, че не иска да прави основен, а текущ ремонт. Всъщност тази е промяната, която не е одобрена от Общинския съвет. Това обаче не създава абсолютно никакви пречки пред асфалтирането. Единствено може да е пречка пред някакви нечисти интереси относно обществените поръчки.

Затова, ако Вашите улици, уважаеми съграждани, останат неремонтирани, отговорността за това е единствено и само на кмета, защото не изпълнява решението на Общинския съвет от месец февруари. Попитайте го защо за пет месеца – от февруари до сега – не е направил нищо. Защо вместо да възложи проектирането на ремонтите и да организира изпълнението им, се оправдава за несвършената работа с общинските съветници.

И накрая за така наречения бойкот на сесията.

Поради липса на кворум са се проваляли и други заседания, включително и на Народното събрание, но от това не е настъпвала драма. Очевидно драмата, която се разиграва сега във Видин, е единствено и само с предизборна цел – кметът да опита да прехвърли върху други собствените си провали. Явно това ще е линията му на поведение в следващите месеци, но тя няма да е печеливша.

В официално обръщение д-р Ценков подканва гражданите да питат общинските съветници защо са провалили последната сесия на Общинския съвет и са блокирали важни проекти.

Ние също се обръщаме към гражданите:

Уважаеми съграждани,

Попитайте кмета, когато дойде пред вас да ви убеждава колко е загрижен за благоденствието ви:

– защо, след като от февруари има мандат да асфалтира улиците, не го е направил, а търси вина в общинските съветници;

– защо, ако наистина са блокирани важни проекти, не се потърси път за отблокирането им, а вместо това с поведението си демонстрира нежелание те да бъдат решени;

– защо вместо да бъдат положени усилия в полза на гражданите, се полагат усилия за очерняне на политическите опоненти.

Попитайте го какво спечели той и какво изгубихте вие!

Има и още въпроси, но за разлика от д-р Ценков, ние не сме започнали предизборна кампания. В търсене на истината и справедливостта за гражданите на Видин ще продължим да поставяме нашите въпроси там, където им е мястото – в Общинския съвет и лично пред вас.

 

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder