Звездите бягат от Европа – измества ли се футболният център от Стария континент?

Звездите бягат от Европа – измества ли се футболният център от Стария континент?

Интересни събития се случват на трансферния пазар напоследък – и те стават факт повече извън територията на Европа, отколкото в пределите на Стария континент. Суперзвездите на предишното десетилетие Лионел Меси и Кристиано Роналдо вече поеха в различни посоки от Топ 5 първенствата под шапката на УЕФА. От 7Sport.net допълват, че двамата големи бяха последвани от още друди известни играчи – някои от тях поеха към милионите долари в Саудитска Арабия, други предпочетоха да се насочат към Северна Америка, където финансовите стимули също са апетитни. Означава ли това, че Европа ще престане да бъде центърът на футбола? На този етап подобни опасения са прибързани и за момента неоснователни.

Старият континент, и то предимно неговата западна част, действително е регионът, в който се концентрират най-силните национални шампионати и съответно играят най-добрите футболисти на планетата. Но голяма част от тях произлизат от друго място – предимно Южна Америка, а вече в значителна степен и Африка. Така че Европа никога не е била абсолютно самостоятелен център на футбол, тъй като най-малкото Бразилия и Аржентина оформят един друг голям полюс. Досега все пак Англия, Испания, Италия и другите топ лиги винаги бяха основният магнит за играчи от целия свят, тъй като не само са най-силните първенства, но и даваха най-солидните възнаграждения. Е, вече има кой да дава и по-големи суми.

Само парите няма да превърнат Саудитска Арабия в новата Висша лига

И все пак милиардите не са достатъчни, за да изместят центъра на футболната гравитация от Европа. Вярно е, че в саудитската лига вече се подвизават имена като Кристиано Роналдо, Карим Бензема, Нголо Канте и още дузина други с известност и успехи на Стария континент. Какво е общото между тях? Предимно възрастта и фактът, че вървят към залеза на своите кариери. Това не е първата подобна дестинация – и преди застаряващите майстори поемаха за по една-две години преди последно сбогом към някоя по-екзотична дестинация от гледна точка на футбола. Сега вместо в Япония или Китай това се случва в Саудитска Арабия, където обаче са доигравали кариерите си и други звезди. Същото, впрочем, се отнася и за САЩ, но там и малко повече шансове да се случи истински бум. Но там и обстановката е по-различна.

 

Дори и колосален трансфер на Килиан Мбапе в страната на шейховете няма да я превърне в центробежна сила за играта. Да, ако се случи така, че футболистът, на когото всички предричат, че принадлежи настоящото десетилетие, напусне Европа, това ще бъде сериозен удар по имиджа на континента. Но няма да го унищожи, защото колкото и невероятен да е талантът на френския нападател, има още много даровити играчи. Но футболисти могат да се напазаруват, а публика – не. И точно това липсва на Саудитска Арабия, за да се превърне в толкова сериозна притегателна сила.

Какъв ще бъде ефектът от трансфера на Меси в Маями?

В Мейджър Лийг Сокър нещата стоят по различен начин. Там от липса на зрителски интерес не могат да се оплачат. И то не само защото янките толкова са заобичали сокъра за сметка на бейзбола и техния футбол, а защото има десетки милиони имигранти или наследници на имигранти от Латинска Америка. И затова футболът (но в случая не американският) започва да трупа все повече почитатели и популярност в САЩ.

 

Тази тенденция продължава вече поне второ десетилетие и не е резултат от импулсивно харчене на милиарди долари. Как ще се отрази в този смисъл трансферът на Лео Меси в Интер Маями? Със сигурност ще покачи още повече интереса към MLS, включително и на европейската публика, която до момента гледаше с пренебрежение на това, което се случва отвъд Атлантика. Но и това няма да измести центъра на футболната тежест от Европа. Може и да се случи в Америка, но няма да е бързо и изненадващо. И със сигурност няма да е сега и в рамките на следващото десетилетие.

 

 

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder