Митничарите ще могат временно да задържат парите ни на границата

Митничарите ще могат временно да задържат парите ни на границата

С промените във Валутния закон регламентират, че пренасянето на парични средства в размер на 10 000 евро или повече или тяхната равностойност в левове или друга валута през границата на страната за или от трета страна, подлежи на деклариране пред митническите органи. Задължението за деклариране се смята за неизпълнено и когато декларираната информация е невярна или непълна, както и когато паричните средства не са предоставени на разположение на митническите органи за контрол, решиха народните представители.
Митничарите обаче ще могат да правят проверки и на по-малки суми. Достатъчно е те да „преценят, че са налице основателни съмнения, че парите могат да бъдат използвани за престъпления“, т.е. по усмотрение на служителите на митницата, коментират от economic.bg

Митничарите ще могат да задържат отнетата сума до 30 дни, а по преценка на началника – и до 90 дни – без значение размера на сумата. Основанията за задържането трябва да бъдат описани в протокол. Държавните служители може да поискат от гражданите обяснение откъде са парите, както и доказателство за това.

От правителството посочват, че това е административна мярка, чрез която парите да бъдат задържани достатъчно дълго, за да могат властите да решат дали да продължат разследването.
Митничарите ще проверяват и дали гражданите, които изнасят пари към страна извън ЕС в размер на 30 000 лв. или повече, имат задължение към хазната. При наличие на такова над 5000 лв., средствата на гражданите ще бъдат задържани.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder