Топ вести
01.12.2023 - През декември всеки ден е Коледа с мобилното приложение на Yettel
01.12.2023 - Днес ще грейнат светлините на коледната елха във Видин
01.12.2023 - Близо 2,5 млрд. лв. за магистрали, пътища, ВиК проекти, саниране и проектиране в бюджета за 2024 г.
01.12.2023 - Министър Асен Василев: България се стреми в следващите 4-5 години да навакса нивата на заплатите до 70% от средноевропейските
01.12.2023 - Кампания за ограничаване разпространението на грипа организираха във Видин
01.12.2023 - Читалището в село Градец отбеляза 95 години от създаването си
01.12.2023 - Вечната класика по Коледа: как да приготвим вкусно свинско със зеле?  
01.12.2023 - Последен ден за плащане на авансовите вноски за 2023 година
01.12.2023 - Възраждане обжалва пред върховния административен съд резултата от изборите за кмет на Монтана
29.11.2023 - Успешно приключи проект „Съхраняване на културното наследство на област Видин“
Криза в Близкия изток: Гутерeш призовава за край на „порочния кръг от кръвопролития, омраза и поляризация“

Криза в Близкия изток: Гутерeш призовава за край на „порочния кръг от кръвопролития, омраза и поляризация“

Антониу Гутерeш говори пред журналисти в централата на ООН в Ню Йорк след среща с високопоставени лидери на ООН за това, което той нарече „безпрецедентно развитие“ в Израел и окупираната палестинска територия.

„Позволете ми да започна, като повторя пълното си осъждане на отвратителните атаки на Хамас и други срещу израелски градове и села в периферията на Газа, които оставиха над 800 мъртви израелци и повече от 2500 ранени“, каза той.

„За съжаление се очаква тези числа да нараснат, тъй като атаките продължават и много от тях остават в неизвестност“, добави той.

Освен това той отбеляза, че над 100 израелци – цивилни и военни, включително жени, деца и възрастни хора – са били заловени от въоръжени групи. Някои са държани заложници в Израел, а много други са отведени в ивицата Газа.

Междувременно Хамас и Палестинският ислямски джихад изстреляха хиляди безразборни ракети, които достигнаха централен Израел, включително Тел Авив и Йерусалим.

Няма оправдание за терора

„Признавам законните оплаквания на палестинския народ. Но нищо не може да оправдае тези терористични актове и убийствата, осакатяванията и отвличанията на цивилни“, каза той. „Повтарям призива си за незабавно прекратяване на тези атаки и освобождаване на всички заложници.

В лицето на тези безпрецедентни атаки израелските въздушни удари нанесоха удари по Газа, продължи той.

„Дълбоко съм разтревожен от съобщенията за над 500 палестинци – включително жени и деца – убити в Газа и над 3000 ранени. За съжаление тези числа нарастват с всяка минута, докато израелските операции продължават“, каза той.

Спазвайте международното хуманитарно право
„Въпреки че признавам законните опасения на Израел за сигурността, аз също напомням на Израел, че военните операции трябва да се провеждат в строго съответствие с международното хуманитарно право.“

Генералният секретар подчерта, че цивилните трябва да бъдат уважавани и защитавани по всяко време и че гражданската инфраструктура никога не трябва да бъде цел.

Той посочи съобщенията, че израелските ракети са ударили здравни заведения в Газа, както и многоетажни жилищни кули и джамия. Две училища, управлявани от UNRWA, агенцията на ООН, която подпомага палестинските бежанци, които приютяваха разселени семейства в Газа, също бяха ударени.

Като цяло около 137 000 души в момента се приютяват в съоръжения на UNRWA, продължи той, добавяйки, че броят им нараства.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder