Топ вести
07.12.2023 - Враца подготвя поредното издание на Празник на врачанските вина, ракии и мезета
07.12.2023 - Утвърдени са нови образци на задължителните документи по Закона за управление на етажната собственост
07.12.2023 - Разследват телефонна измама за над 69 хил. лева
07.12.2023 - Двама водачи на леки автомобили са настанени с фрактури в лечебни заведения след ПТП в гр. Вълчедръм
07.12.2023 - Остават броени часове до Концерт-спектакъла „Коледна суматоха“
07.12.2023 - Вкусно коледно меню за по-малко от 50 лв.? Мисия възможна с Lidl
07.12.2023 - Пиян младеж се блъсна в дърво край Оряхово
06.12.2023 - В Чирен бе осветен курбан за здраве и благополучие
06.12.2023 - Спортният клуб УШУ – Монтана спечели общо 17 медала от Републиканското първенство по Ушу и Кунгфу в Пловдив
06.12.2023 - На Никулден във Видин запалиха светлините на сребърното кандило-кораб в митрополитската църква
Международният форум EMPATHEAST събира чуждестранни и български лектори, активни местни хора и организации, артисти, читалища и местна власт за 3 дни във ВИДИН

Международният форум EMPATHEAST събира чуждестранни и български лектори, активни местни хора и организации, артисти, читалища и местна власт за 3 дни във ВИДИН

Форумът повдига по градивен начин темата     съживяване на културните периферии чрез лекции, дискусии, турове до съседни села, прожекции и изложба     с творби на над 16 съвременни артисти

 

От 10-ти до 12-ти ноември 2023 г., благодарение на сдружение “Фабрика за идеи” и местния партньор Фонд “Читалища”, разширява дискусията за ролята на културата в създаването на нови сценарии за бъдещето, като каним множество читалища и жителите на Видин в един фестивално-дискусионен формат, наречен EMPATHEAST, с тема „География на изоставянето/ география на съживяването“. Пространствата, които приютяват форума, са Културен център “Жул Паскин” (великолепен пример за съживено чрез култура пространство), Симфониета Видин, Библиопоща и трите видински села Делейна, Синаговци и Кошава (част от Резиденция Баба 2023), в които има организирани турове!

Целта на форума тази година е да покаже на регионално ниво стойността, спешността и ценността на практики, децентрализиращи културните ресурси, и че това е ключова точка на натиск в системата на неслучващото се устойчиво регионално развитие.

Ще се срещнем с резултатите от престоя на десетки артисти в села от мрежата на Резиденция Баба, както и цялата разнолика граждански активна общност, създадена покрай мрежата на “Фабрика за идеи” и Видински фонд “Читалища”.

Според една от основателките на сдружение “Фабрика за идеи” Янина Танева-Георгиева: “Проблемът  и работата с т.нар. “културни периферии” трябва да бъдат спешно припознати и адресирани от отговорните институции като приоритет, тъй като сме близо до критична точка на откъсване и сегрегация, след която намесата би била невъзможна и икономически много по-скъпа за цялото ни общество.

КАКВО ВКЛЮЧВАТ ТРИТЕ ДНИ НА ФОРУМА?

По време на фестивала ще има много възможности да си говорим и чуем възможните визии за българските села и културните периферии. В програмата са предвидени иновативни дискусионни формати, лекционен панел, изложба и прожекции на артистични и документални филми на артисти, които участваха в 1-месечен престои в села в “Резиденция Баба” 2023, работилници и арт инсталации.

10 НОЕМВРИ (ПЕТЪК) / Културен център “Жул Паскин”

10 – 13.30 ч. „Култура на съживяването: съживяването и културата“ с лектори от България, Германия и Исландия

Ролята на културата в регионалното развитие: препятствия и възможности с Диана Андреева-Попйорданова (Обсерватория за културна икономика), Виктория Драганова (Swimming pool), Ирина Мутафчийска (гл. ас. д-р), Янина Танева-Георгиева (Фабрика за идеи), Десислава Иванова (Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“)

14.30 – 17.15 ч. – Дискусия „Световно кафене“ – Бъдещето на Читалищата! Бъдещи предци – с гости от села, част от мрежата на “Резиденция Баба”, местна власт, организации и читалища

18.30 ч. Откриване на изложба на артисти от „Резиденция Баба“ / Културен център „Жул Паскин“ (Синагога)

11 НОЕМВРИ (СЪБОТА) /

10.30 – 13 ч. „Култура на съживяването: съживяването и културата“ II част / Културен център „Жул Паскин“ (Синагога)

Поддържане на местната жизнеустойчивост чрез образование и земеделие / Надежда Максимова / Теодор Василев / Ангел Георгиев (SoftUni) / Миглена Младенова

11.00 ч. – 13 ч. Работилници на артисти от проект „Лаборатория Право на култура“ / Библиопоща

Ева Тенева-Зайков – рисуване върху прозрачни повърхности, зад които стоят места, които да си представим заедно наново

11.00 ч. – 12 ч. (на 12 НОЕМВРИ)

КЪЩА – арт инсталация, направена от сънища – на Мира Владимирова и Инна Павлова (Нишка колектив) / Библиопоща

13 – 17 ч. Организиран тур из съживени с изкуство места и обяд в село Кошава

17.30 – 19.30 ч. Прожекции на документални и игрални филми на артисти от Резиденция Баба 2023 / Симфониета – Видин

20 ч. Междупоколенческо парти и изложба на Елена Стойчева и Сара Крейкрафт в новоремонтираното от “Фабрика за идеи” в с. Делейна пространство (със записване; организиран транспорт, музика, храна)

12 НОЕМВРИ (НЕДЕЛЯ)

През целия ден / Изложба на артисти от „Резиденция Баба“ / Културен център „Жул Паскин“ (Синагога)

11 ч. Баба брънч и разходка из възстановени с изкуство пространства в с. Синаговци

Всичко това се случва най-вече благодарение на местните хора на НЧ „Наука – 1925“ с. Синаговци; НЧ „Светлина – 1927“ с. Делейна; НЧ „Съзнание – 1928“ с. Кошава; НЧ „Фар – 1930“ с. Паволче; НЧ „Наука – 1919“ с. Лик и НЧ „Развитие – 1922“ с. Ослен Криводол, но и с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП в рамките на проект “Съживяване на селата чрез творчески дейности”.

Подсъбития на форума във Фейсбук:

Фейсбук събитие – общо с недетайлна програма за целия форум

Фейсбук събитие за работилници на артисти от Резиденция Баба в БиблиоПоща

Фейсбук събитие за представяне на децата от с. Лик и с. Паволче и техните проекти за селата

Фейсбук събитие за прожекциите с артистични и документални филми на артисти от Резиденция Баба 2023

Формуляр за регистриране за отделните събития.

 

// Проектът „Съживяване на селата чрез творчески дейности“, от който е част артистичната Резиденция Баба, ремонтите на пространства 6 села и международният форум EMPATHEAST през 2023 г., се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е да допринесе за създаването на устойчив културно-предприемачески модел, адресиращ обезлюдяването на селата чрез достъпа до култура в тях.

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder