Топ вести
01.12.2023 - През декември всеки ден е Коледа с мобилното приложение на Yettel
01.12.2023 - Днес ще грейнат светлините на коледната елха във Видин
01.12.2023 - Близо 2,5 млрд. лв. за магистрали, пътища, ВиК проекти, саниране и проектиране в бюджета за 2024 г.
01.12.2023 - Министър Асен Василев: България се стреми в следващите 4-5 години да навакса нивата на заплатите до 70% от средноевропейските
01.12.2023 - Кампания за ограничаване разпространението на грипа организираха във Видин
01.12.2023 - Читалището в село Градец отбеляза 95 години от създаването си
01.12.2023 - Вечната класика по Коледа: как да приготвим вкусно свинско със зеле?  
01.12.2023 - Последен ден за плащане на авансовите вноски за 2023 година
01.12.2023 - Възраждане обжалва пред върховния административен съд резултата от изборите за кмет на Монтана
29.11.2023 - Успешно приключи проект „Съхраняване на културното наследство на област Видин“
Европейска жалба срещу фирми за бутилирана вода

Европейска жалба срещу фирми за бутилирана вода

Европейската потребителска организация (BEUC) и нейни членове от 13 държави включително Асоциация Активни потребители от България сезират органите на ЕС за подвеждаща търговска практика. Потребителските организации забелязаха, че големи търговци на минерална и бутилирана вода, като Coca-Cola HBC, Danone и Nestlé Waters разпространяват продукти с етикети, които рекламират пластмасовите бутилки като екологични и напълно рециклируеми. Според нашия анализ тези твърдения отговарят на европейските критерии за нелоялни търговски практики.

Средностатистическият европейски потребител изпива около 118 литра бутилирана вода годишно, като 97% от тази вода идва в пластмасова опаковка. Бутилките от напитки са един от основните източници на замърсяването с пластмаса по европейските плажове. В индустрията се ползват много и разнообразни твърдения за рециклируемост, които според нашите проучвания са твърде неясни, неточни и/или недостатъчно обосновани. Трите основни са:

– „100% рециклируема бутилка“: Истинността на този двусмислен термин зависи от много фактори, като например наличната инфраструктура за събиране на отпадъци, ефективността на процеса по сортиране или подходящи механизми за рециклиране. Възможността за рециклиране на корпусите на бутилките за напитки от PET се оценява на едва 50 % в ЕС, а шансът ви отново да се превърне в бутилка – на около 30 %.

– „100% рециклирана бутилка „: Грешно е да се предполага, че цялата бутилка е изработена от рециклирани материали. Факт е, че капачките не могат да бъдат изработени от рециклирани материали по силата на законодателството на ЕС , а за етикетите рядко се използват рециклирани материали. Освен това добавянето на първична пластмаса (т.е. нерециклирана пластмаса) към тялото на бутилката най-често се прави, за да подсили материала.

– Използване на измислени символи за екологичност: Затворен цикъл, зелени лога или изображения на природата се използват за брандиране на много бутилки за вода в Европа. Те внушават фалшивата представа за екологична неутралност, безкраен кръговрат на пластмасата и дори могат да създадат впечатлението, че бутилките ще имат положително въздействие върху околната среда.

BEUC и нейните членове подадоха жалба до Европейската комисия и мрежата от органи за защита на потребителите (CPC), част от които е Комисия за защита на потребителите в България, с призив да започне разследване. Обръщаме се към органите с молба да не позволяват на търговците да заблуждават потребителите, като използват подобни твърдения.

Източник: Българска национална асоциация „Активни потребители“ (БНААП)
Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder