НАП проверява заведения за хранене на длъжници

НАП проверява заведения за хранене на длъжници

Национална агенция за приходите стартира проверки в заведения за хранене в цялата страна, които имат стари задължения към бюджета. Контролните действия се извършват съвместно от екипи на „Фискален контрол“ и публични изпълнители. На 5-ти февруари, първият ден от планираните проверки, са инспектирани над 20 търговци с обекти за хранене, които са имали просрочени задължения. С цел пълно или частично погасяване на дълговете, са иззети сумите, налични в касите на длъжниците.

За да избегнат налагане на принудителни мерки, от НАП призовават търговците, които имат временни финансови затруднения, довели до просрочени публични задължения, да се свържат с компетентния публичен изпълнител и да обсъдят с него възможностите за погасяване на дълга.

Междувременно от началото на февруари, фискалните инспектори на НАП проверяват и други заведения и хотели. Установените нарушения са неиздаване на касови бележки и несъответствие на документите за продажба с изискванията, разминаване между маркираните на фискалното устройство суми и наличностите в касата. В рамките на контролна кампания, данъчните инспектори извършват и т.нар. явно наблюдение, което означава, че те се легитимират и в продължение на няколко дни присъстват в заведението или хотела. По този начин се проследяват постъпленията на конкретния търговец, след което се сравняват с продажбите в предходни периоди. При проверките се използва и т.нар. „таен клиент“, чрез който безспорно се установява дали търговците издават документи за извършените продажби.

„Главният фокус на проверките е да гарантираме спазването на данъчното и осигурителното законодателство и подобряване на фискалната дисциплина. Плащането на задължения към бюджета и коректното отчитане на приходи е задължение на всички“, каза Боряна Жилова, заместник изпълнителен директор на НАП.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder