В Белоградчик отбелязаха Деня на пчеларя

В Белоградчик отбелязаха Деня на пчеларя

В Белоградчик бе възродена традицията по отбелязване празника на пчеларите. Идеята е на пчеларското дружество в града.

Ден преди 10 февруари, когато ще се почете паметта на Свети Харалмпий – небесен покровител на пчеларите, в Младежки дом – Белоградчик се събраха пчелари от района, деца от Начално училище „Васил Левски” и граждани на Белоградчик.

Програмата започна с приветствено слово от кмета на община Белоградчик – Боян Минков. В своята реч, той се обърна към събралите се пчелари и гости: „Преди отец Рафаил да освети меда за здраве, позволете ми да направя едно символично сравнение на нашето гражданско общество с кошера на пчелите. Ние имаме какво да научим от тези гении на природата – ако сме работливи, добре организирани и подредени, ще имаме блага за всички. Спазваме ли правилата на нашия кошер, уважаваме ли това, което се прави във всяка една част от него, ще ни има и ще се говори за нас. Честит празник, скъпи пчелари, уважаеми съграждани и гости!”

Негово Високоблагоговейство отец Рафаил – Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия освети и благослови меда. Той се обърна към всички присъстващи и отбеляза: „Надявам се следващата година да се съберем още повече хора. Свети Харалампий е един от онези мъченици дали своя живот, за да може чрез проливане на тяхната кръв християнството да се разпространи не само в Римската империя, но и по целия свят.”

Малчуганите от Детска градина „Иглика” представиха тематични песни и стихотворения, а в края изненадаха всички пчелари като им направиха подарък.

Водещите Мартино Милчев и Гергана Йолова представиха интересни факти за пчелите. След тях програмата продължи с изпълнения на Мариям Александрова и на танцовия състав към Детски комплекс – Белоградчик.

Георги Никитов, който е млад пчелар, изнесе интересна беседа посветена на пчелите и ползите от тях.

Всички присъстващи имаха възможността да се насладят на изложението на мед и пчелни продукти, както и на детските рисунки, нарисувани специално за празника от децата в Детска градина „Иглика” и Начално училище „Васил Левски”.

След официалната част на събитието бе поставено началото на работна среща и дискусия на пчеларите на тема „Бъдещето на пчеларството в Белоградчик и региона”.

 

Пресслужба на община Белоградчик

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder