Хъркането може ли да е признак на сънна апнея?

Хъркането може ли да е признак на сънна апнея?

Партньорът Ви казва, че хъркате през нощта. Означава ли това, че страдате от сънна апнея?

Не всички хъркащи страдат от сънна апнея. Хъркането обикновено се дължи на стесняване на горните дихателни пътища. Тъканите в задната част на гърлото понякога се отпускат по време на сън и падат надолу, като частично блокират прохода. Въздухът от дишането ви разтърсва тъканта, създавайки този характерен шум, докато преминава покрай нея.

Обикновеното хъркане се различава от сънната апнея, тъй като при хората с апнея действително се наблюдават кратки периоди от време през нощта, в които те спират да дишат. Тези епизоди могат да продължат от няколко секунди до повече от минута. Хората с апнея по време на сън често се чувстват уморени или могат да заспиват през деня, дори и след пълноценен сън, тъй като тези периодични смущения в дишането нарушават нормалния режим на съня. Сънната апнея е свързана и с по-висок риск от развитие на сърдечносъдови заболявания, диабет и други здравословни проблеми.

Ако имате съмнения е препоръчително да посетите центрове за съня Emedo за безплатна консултация и да си направите изследване за сънна апнея.

Ако хъркате, виновници за това могат да бъдат начинът на живот и индивидуалните фактори. Някои лекарства, алкохолът и претоварването могат да влошат хъркането. Възможно е също така да сте изложени на по-висок риск от хъркане – и сънна апнея – ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, спите по гръб или пушите.

Ако непрекъснато се чувствате уморени след пълноценен нощен сън или партньорът ви забележи, че не само хъркате, но и имате епизоди на прекъснато дишане, помолете лекаря си да проведе изследване за сънна апнея. Състоянието се лекува чрез промяна на начина на живот или използване на CPAP апарат за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища или устни апарати, които ви помагат да дишате свободно през нощта.

Съществуват редица научни документи, съдържащи анализи на най-новите изследвания на съня, включително информация за многобройните здравословни състояния и лекарства, които могат да попречат на нормалния сън, както и за медикаментите, отпускани по лекарско предписание и без рецепта, използвани за лечение на нарушения на съня.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder