Община Видин отбеляза 151 години от гибелта на Левски

Община Видин отбеляза 151 години от гибелта на Левски

Възпоменталното честване започна със заупокойна молитва в катедралния храм „Св. Димитър Солунски“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. На нея присъстваха заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова, областният управител на Видин Иво Атанасов, заместник областният управител Ани Арутюнян, секретарят на Общината Емилиян Енчев.

По-късно от храма потегли шествие начело с Градския духов оркестър и се отправи към бюст-паметника на Васил Левски в града, където се проведе церемонията по повод 151 години от обесването на Апостола на свободата.

Слово по повод годишнината произнесе кметът д-р Цветан Ценков. В него той се спря на житейския и революционния път на Апостола. „Името на Васил Левски не се нуждае от обяснения и едва ли има българин, който да не се прекланя пред неговото величие като радетел за независимост и равенство, като борец за национално освобождение. За българския народ Васил Левски е може би най-неоспоримият критерий за висок морал и нравствена чистота. С право още приживе Левски се превръща в идол и пример за подражание със своето безстрашие, всеотдайност и безгранична вяра в освобождението на България. И точно той е една от тези личности, за които говори: „Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи“ – завърши словото си кметът.

Облечени като четници, възпитаници на филиал „Васил Левски” към детска градина „Детелина” представиха рецитал, посветен на Апостола на българската свобода.

Д-р Ценков връчи почетни плакети и грамоти на победителите в традиционното състезание „Лъвски скок“, организирано от Община Видин, Регионалното управление на образованието и Общински комитет „Васил Левски“. Първо място в категория 5-8 клас печели седмокласникът Мартин Ангелов от СУ „Цар Симеон Велики“. При най-големите – 8-12 клас, с най-добър резултат в състезанието е Цветомир Цеков от 11 клас, СУ „П. Р. Славейков“.

С едноминутно мълчание всички присъстващи отдадоха почит на Апостола. Представители на патриотичен клуб „Бдинци“ възпроизведоха почетни салюти.

Пред бюст-паметника на Васил Левски бяха поднесени венци от представители на държавни, обществени и културни институции, на политически партии, училища и детски градини, читалища, пенсионерски клубове, неправителствени организации, граждани.

 

 

 

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder