Най-модерният метод за лечение на инсулт се прилага във видинската болница

Най-модерният метод за лечение на инсулт се прилага във видинската болница

Най-модерният към момента метод за лечение на изхимични мозъчни инсулти – тромболизата, се прилага успешно в Многопрофилната болница за активно лечение „Света Петка“ във Видин. Очаква се видинската болница да бъде определена като център за лечение с тромболиза за пациенти от цяла Северозападна България. Това беше съобщено на пресконференция, в която участваха директорът на видинската болница д-р Ивета Найденова и началникът на отделението по неврология д-р Ангел Благоев.

Прилагането на специфично лечение на инсултите – или иначе казано тромболиза, се въвежда във видинската болница едва преди три години, когато д-р Благоев става началник на отделението по неврология. И в момента тромболиза почти не се прави и в съседните области Враца и Монтана. „Във връзка с това, че МБАЛ „Света Петка“ е почти единственото лечебно заведение в Северозападна България, където се прави тромболиза, е получено уверение от Министерство на здравеопазването, че видинската болница ще бъде снабдена с апаратура, която е съвсем иновативна – за осъществяване на тромболиза, и ще бъдем определени като център за тромболиза, за да могат да се поемат пациентите от Северозападна България при нас“, обясни д-р Ивета Найденова.

При тромболизата на пациента се дава лекарство, което се включва венозно – алтеплаза. Тромболизата не е панацея, но ако това лечение се предприеме навреме и при подходящи пациенти, може да възвърне на 100% качеството на живот на пациентите. За да могат обаче лекарите да приложат този метод, важна роля имат самите пациенти и техните близки. Причината е, че тромболиза може да се приложи успешно до три часа след настъпване на инсулта, обясни д-р Благоев.

„На първо място трябва пациентите и техните близки да си помогнат сами, тоест когато почувстват някакви оплаквания – имат затруднения в говора, слабост в крайниците, и това има остро начало, да не се бавят, а веднага да потърсят линейка, да потърсят спешна помощ“, подчерта началникът на неврологичното отделение. Слабост в ръката, слабост в крака, внезапно прилошаване, затруднение в говора, изкривяване на лицето, световъртеж, промяна в гълтането и невъзможност за преглъщане на храна и течности – всичко това са сигнали, че трябва незабавно да бъде потърсена лекарска помощ и човекът да бъде транспортиран до лечебно заведение, обясни д-р Благоев.

„Ако говорим за статистика, може би от тези 2500 човека, които са преминали през изминалите три години през отделението по неврология, и то само с инсулти, малко над 30 пациенти са били подходящи за това лечение. Ако бяха оставени без него, смъртността при тях щеше да е над 50%, може би другите 40% щяха да останат трайно инвалидизирани и едва 10% от тях щяха да се спасят. Докато статистиката при лечението с тромболиза е малко по-различна – да, има смъртност при тромболизата, но това е едно от най-добрите неща, което е дала съвременната медицина за лечение на инсултите“, обясни началникът на неврологично отделение.

Когато става въпрос за инсулт, който е остро нарушение на мозъчното кръвообращение в следствие на запушване на съд на мозъка и недостигане на кръв, съответно на кислород до мозъка, важна е превенцията, подчерта д-р Благоев. „Посещаване на личните лекари, контролиране на артериалната хипертония, на предсърдното мъждене и на куп други рискови фактори, за които ние трябва да проявим отговорност към нашето здраве“, каза началникът на отделението по неврология.

ИЗточник: Вестник НИЕ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder