Частно православно училище ще заработи във Видин през новата учебна година

Частно православно училище ще заработи във Видин през новата учебна година

Ново училище в град Видин ще отвори врати през учебната 2024 – 2025 година. Със заповед на министъра на образованието, на 22 март 2024 г., в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование е вписано Частното начално училище „Митрополит Неофит Видински“.

Училището е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация „Частно начално училище Митрополит Неофит Видински“. То ще се помещава в сградата на старото епархийско училище, на адрес: гр. Видин, кв. Калето,  ул. Цар Иван Срацимир, №16.

За новата учебна 2024 – 2025 година училището ще обяви прием за деца в четвърта предучилищна група и ученици в първи клас. Това е първото частно училище в община Видин. Неговите учредители от Видинската света митрополия и Фондация “Частно начално училище Митрополит Неофит Видински“ се стремят към осъществяването на идеала за модерно образование, съчетаващо най-добрите съвременни постижения и практики с традиционната за българското училище православна духовност.

Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства за въплъщаването в живота на децата и учениците на непреходните християнски добродетели на любовта към Бога и към ближния, взаимопомощта и състрадателността, ученолюбието и трудолюбието, миролюбието и съзидателността.

Училището носи името на бележития Видински митрополит Неофит, светителствал в град Видин в периода 1914 – 1971 г., с чието благословение и под чието ръководство е построено първото общообразователно прицърковно училище у нас – Епархийското девическо професионално училище „Тома Лозанов“ в град Видин през 1934 г.

Тази година се навършват 90 години от освещаването и първия прием на ученици в епархийското училище. За Видинска света митрополия е изключително голямо благословение, че в деветдесетгодишнината от основаването на епархийското училище то отново отваря врати, за да продължи своята мисия да просвещава умовете и сърцата на своите деца и ученици с научното познание и непреходните Христови добродетели, които са в основата на ценностната система на съвременното ни общество.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder