Народното събрание прие Национална здравна стратегия 2030

Народното събрание прие Национална здравна стратегия 2030

Народното събрание прие Национална здравна стратегия 2030. Документът е внесен от Министерския съвет и прецизиран от работна група към Комисията по здравеопазване в парламента.

В доклада на парламентарната Комисия по здравеопазването се посочва, че Националната здравна стратегия 2030 е водещият стратегически документ за сектор „Здравеопазване“, който определя дългосрочната визия за развитието му, стратегическите цели и приоритети, както и конкретните политики за тяхното изпълнение. Националната здравна стратегия 2030 осигурява реализацията на политиките и мерките, заложени в националните стратегически документи от по-висок ранг, а именно Националната програма за развитие България 2030 и Националния план за възстановяване и устойчивост, като ги интегрира в общите секторни приоритети и политики и ги допълва с други специфични мерки.

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за здравето, свързани с правата на пациентите с психични заболявания. Законопроектът е внесен от народни представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“, ГЕРБ-СДС, ДПС, „БСП за България“ и „Има такъв народ“.

Предложеният законопроект ще създаде възможност за преодоляване на съществуващите проблеми в системата на психиатричната помощ в България, посочват в мотивите си вносителите. С измененията ще се предприемат стъпки за подобряване на условията на живот и лечение в психиатричните лечебни заведения, на качеството на оказваната специализирана медицинска помощ, за гарантиране правата на пациентите и забраняване на всякаква форма на жестоко, нечовешко или унизително отношение.

Всичките 1928 места в центровете за резидентни грижи в България са заети, а 2401 човека чакат за настаняване, отбеляза в пленарна зала народният представител Стела Николова. Нашите държавни психиатрични болници се ползват като социални домове за хора, които са изоставени от своите близки или няма къде другаде да отидат, заяви Стела Николова и уточни, че заплатите на медицинските лица в тази сфера са обидно ниски, липсата на персонал е очевидна, а битовите условия са лоши.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder