150-годишен юбилей ще чества читалището в Ново село

150-годишен юбилей ще чества читалището в Ново село

През 2024 година Народно читалище „Земеделец 1874“ – Ново село ще чества 150-годишен юбилей. Този значим юбилей ще бъде отбелязан подобаващо – с празничен концерт на 23 май. В навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, читалищните дейци в Ново село ще посрещнат приятели от региона и от страната. „Да пазим миналото, за да има бъдеще“ – това ще е мотото на празника, обясни секретарят на културния институт Любка Ангелова. Празничната програма ще започне с поднасяне на венци пред вградените във фасадата на читалищното здание мраморни плочи, върху които са изписани имената на новоселяни, посветили живота си на своя край и на своята роднина.

Вече 150 години читалището в Ново село вписва в своята биография резултатите на своята родолюбива дейност, съхранил език, бит и националност, вярно на традициите и днес то пази родният бит и самосъзнание като развива богата и разнообразна културна дейност, отбеляза Любка Ангелова. Тя подчерта, че в тези 150 години е събран животът на поколения новоселяни, на стотиците деца, участвали в съставите през годините, на множеството хора, прекарали през годините прага на този храм на читалищното дело и самодейността. „Това прави една армия от хора, записали имената си в неговата история. Читалище „Земеделец“ е гордо със славното си минало, уверено е в днешния си ден, убедено е в потенциала на екипа си. То със самочувствие създава своята съвременна визия на една устойчиво развиваща се институция“, отбеляза Любка Ангелова.

„На 23 май ще изразим вечната ни признателност към читалищни председатели и секретари, дейци и самодейци от миналото. На този ден ще почетем имената на читалищни дейци и самодейци, отдали частица от живота си на читалищното дело, които не са сред живите и които ще се помнят и споменават в бъдеще: основатели на читалището Колчо Сандов, Мито Николов, Сандо Николчов, Петър Мирчев; строителят на читалището – човекът, който подарява проекта за построяването на читалищната сграда архитект Илия Попов; почетният председател и диригент на смесения хор Софрони Ангелоев…“, разказа Любка Ангелова. Ще бъдат споменати и имената и секретари и председатели на читалището, които са все още сред нас – Генади Гочев, Елка Дудулова, Гинка Иванова, Светла Бондова, Андрей Димитров, Иван Базов, които и днес живеят с читалището и в читалището, допълни Ангелова.

Читалище „Земеделец“ е паметник на културата от местно значение от 2004 година, носител е на Орден „Кирил и Методий“ Първа степен от Президиума на Народното събрание от 1961 година, отбеляза тя. Новоселското читалище се гордее с творци като проф. Максим Младенов – автор на изследването „Говора на Ново село“, д-р Сашка Бизеранова и нейните книги. „В архива на читалището се пазят имената на новоселяни творци, които макар да нямат научни степени, са оставили чрез перото си незабравими следи – история, спомени, поезия. Това се Величко Ангелов, Петър Бърчев, Сашо Ортов, Генади Бечев, Георги Стойчев и много други“, сподели Любка Ангелова.

И напомни едни думи, които ни напомнят, че българският народ е оцелял през годините само благодарение на това, че е успял да запази своя дух, ценности и идеали: „Та ти казвам, българино! Кай се, кай се в своето читалище. Себе си занеси там, детето си. И детето на детето си. И посвети го в наука и култура, понеже читалището, после църквата, е твоят храм. И го почитай!”.

Днес в читалището има три състава – танцов състав-възрастни; детски танцов състав; и битов хор. Всичките те ще вземат участие в празничния концерт на 23 май.

150 години история

Когато през 1874 година се заражда дейността на читалището, това се е случвало в старата сграда на училището, пише в летописната книга. В първите години културният институт носи името Ученолюбиво-братска дружина „Земеделец“, по-късно – Ученолюбиво дружество „Надежда“. 1897 година се взема решение да се построи самостоятелна читалищна сграда, а културният институт възприема сегашното си име – читалище „Земеделец“, разказа Любка Ангелова.

Строежът на сегашната сграда на читалището започва 1930 година. Всичко, което е направено в тази сграда, е с труд на новоселяни, които са милеели и са давали всичко, което са могли – и пари, и материали. Архитект Илия Попов подарява проектът на сградата, той дарява и двете паметни плочи пред читалището, както и 6000 тома от личната си библиотека“

1932 година градежът е завършен и от тогава културният институт се помещава в емблематичната за Ново село сграда.

Източник: Вестник НИЕ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder