Бюлетините за вота 2 в 1 на 9 юни ще бъдат в различни цветове

Бюлетините за вота 2 в 1 на 9 юни ще бъдат в различни цветове

Заместник-председателят на ЦИК Росица Матева заяви, че когато са насрочени два вида избори на един и същи ден изискването на изборния кодекс е на гърба на бюлетините полиграфическата защита да бъде в различен цвят.

Бюлетината за избор на Народно събрание ще е със зелено кръгче отпред и зелена защитна лента на гърба. Бюлетините за Европейски парламент ще са в синьо кръгче отпред и синя защитна лента на гърба.

Заместник-председателят на ЦИК Росица Матева обясни на пресконференция, че задължително при гласуване с хартиени бюлетини, преди избирателите да гласуват в кръгчето с преференциите, ако желаят да подкрепят определен кандидат, трябва да се гласува в квадратчето с номера на партията или коалицията, която е издигнала кандидата. Ако се гласува само в кръгчетата – това прави гласът недействителен. Избирателите трябва най-напред да гласуват в квадратчето с номера на партията или коалицията.

Бюлетините са с дължина 50 см. На гърба им ще се поставят два печата – първият, когато се откъсва бюлетината от кучана, а вторият преди да се пусне в урната.

По отношение на електронната бюлетина – използва се софтуерът, който е използван на местните избори.

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder