13 км опашка от камиони  на “Дунав мост 2”. Новият буферният паркинг е препълнен

13 км опашка от камиони на “Дунав мост 2”. Новият буферният паркинг е препълнен

От една седмица тежкотоварните автомобили, пътуващи към гранично контролно-пропускателния пункт при Видин – Калафат биват отклонявани за престой, срещу заплащане, в буферен паркинг, изграден непосредствено преди подхода за Дунав мост 2. Буферният паркинг започна работа без предварително това да бъде обявено и стана причина за недоволство сред транспортния бранш. Това на свой ред доведе до провеждане на среща в Министерството на вътрешните работи, която не произведе реални резултати, освен че беше договорена друга среща, която ще бъде следващата сряда в района на Дунав мост 2.

Сред шофьорите на камиони, на които от няколко дни се налага да ползват буферния паркинг, преобладава недоволство, има обаче и такива, които смятат, че това е стъпка в правилната посока, съобщава вестник НИЕ.

Според Мирослав Марков преминаването през буферния паркинг създава неудобства за превозвачите, които имат бази във Видин, съобщават още от НИЕ.

Аз съм от Видин – по принцип съм тръгнал сутринта от гаража, работният ден е започнал, сега тук трябва да седя още 12-13 часа. Спал съм в гаража и сега трябва тук да седя и аз не знам още колко време и не е удобно.

Капацитетът на паркинга е 550 камиона. Създадени са добри условия за престой – бани, тоалетни, които са достатъчно на брой, безплатен wi-fi безплатен ресторант, каза отговорникът на паркинга Цветелин Петков. Той обясни, че при влизане всеки шофьор получава пейджър – когато дойде редът на водача да напусне паркинга, пейджърът го известява. Петков посочи, че не е задължително всички шофьори на тежкотоварни автомобили да влизат в буферния паркинг.

Буферният паркинг е въведен в експлоатация на 14 май. Името на фирмата собственик е „Данубия Логистик Видин“ ЕООД. По данни на Търговския регистър едноличен собственик на капитала е Горанчо Цветковски, гражданин на Република Северна македония, който придобива дружеството от друга фирма – дружество на име „Паркинг Капитан Андреево“ ЕООД.

Заместник министър на вътрешните работи Стоян Темелакиев: МВР  прави и ще продължи да прави всичко необходимо за съкращаване на времето за проверка на товарните автомобили

В рамките на своите компетентности Министерството на вътрешните работи прави и ще продължи да прави всичко необходимо за съкращаване на времето за проверка на товарните автомобили, без да бъдат нарушавани правилата за защита на националната сигурност и за граничен контрол“, съобщи заместник-министър Темелакиев и уточни, че предстои следваща среща в района на граничния пункт, която ще се състои в присъствието на държавните институции, които имат пряко или косвено отношение по темата. В този смисъл той анонсира ангажимента, поет от Агенция „Митници“, за въвеждане на възможност за онлайн плащане на такса мост за Русе, а на по-късен етап – и за Видин, както и за картово плащане, което ще доведе до допълнително съкращаване на времето за преминаване.

„Директорът на ОДМВР – Видин ме увери, че МВР не изпълнява функции по пренасочване на товарни автомобили към обособения платен паркинг. По повод изнесените данни възложих проверка на директора на областната дирекция. Ако някой е превишил правата си или е действал незаконносъобразно, ще понесе последствията“, коментира още заместник-министър Темелакиев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зам.-министър Стоян Темелакиев: МВР няма ангажимент към този паркинг

Създалото се недоволство сред представителите на транспортния бранш стана причина за провеждане на среща в Министерство на вътрешните работи, в която участваха и представители на международни превозвачи, както и представители на Гранична полиция, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и др.

От изказванията след срещата стана ясно, че конкретни мерки не са били набелязани. Заместник-министърът на вътрешните Стоян Темелакиев подчерта, че МВР няма ангажимент към този паркинг. „Периодично се получават сигнали, че едва ли не служители на МВР насочват принудително товарни автомобили да посещават паркинга – не“, посочи заместник-министърът. Той каза, че ще се провери доколко поставените на място табелки или указателни знаци са законосъобразни и правноиздържани.

Николай Рашков, представител на Съюза на международните превозвачи, заяви, че буферният паркинг не решава проблема с километричните опашки, които се образуват на Дунав мост Видин – Калафат. „Единственият начин да се реши това е ние да имаме кооперация между всички засегнати страни в нашата държава, кооперация с румънските ни партньори и при всички положения – с хората опериращи както съоръжението с Дунав мост, така и паркингът, за да можем да намерим правилното решение“, посочи Рашков.

От Агенция „Митници“ е поет ангажимент да се въведе възможност за онлайн плащане за моста при Русе и възможност за плащане на място с карта (не кешово), което на по-късен етап ще се направи и във Видин, информира заместник-министър Темелакиев. Според него, това ще съкрати времето за преминаване. Той допълни, че на срещата са поставени много важни въпроси, които касаят не само МВР и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Заместник-министър Темелакиев съобщи, че е взето решение следващата седмица в сряда в 13:00 часа в района на Дунав мост да се проведе друга среща в по-широк формат и с участие на всички заинтересова страни.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder