Сменят ръководството на “Ел Би Булгарикум” след стачните действия на работниците

Сменят ръководството на “Ел Би Булгарикум” след стачните действия на работниците

Служители от държавното дружество „Ел Би Булгарикум“ ЕАД, членове на синдикалната организация на КНСБ в производствената база във Видин, които в понеделник започнаха предупредителни стачни действия, днес се срещнаха с министъра на икономиката и индустрията Петко Николов.

С протестна декларация, приета на 21 май, работниците настояха за увеличение на основните заплати с 30 процента, осигуряване на безопасни условия на труд, гаранции за спазване на всички разпоредби на трудовото законодателство, активен социален диалог с ръководството на дружеството.

Освен техни представители днес на срещата в министерството на икономиката присъстваха и председателят на Федерацията на независимите синдикални организации от хранителната промишленост Славчо Петров, както и вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов.

По време на разговорите бяха подчертани редица натрупани проблеми в предприятието и бяха поставени искания за увеличение на основните заплати, за предоставяне на специализирано работно облекло, за спазване на условията на труд и на графиците при сумирано изчисляване на работното време и други. Подчертан бе и нарушеният диалог между работниците и ръководството.

На срещата министърът на икономиката поиска оставките на цялото ръководството на „Ел Би Булгарикум“ и разпореди на Държавната консолидационна компания (ДКК), която е принципал на дружеството, да предприеме необходимите действия за спешна смяна и вписване на нов борд.

Петко Николов указа да се разработят условия, при които в максимално кратки срокове да се работи за увеличаване на заплатите с до 30%. Министърът разпореди и да бъдат разгледани всички възможности за модернизация на „Ел Би Булгарикум“ и да бъдат осигурени нормални условия на труд, като бъдат изпълнени предписанията на Инспекцията по труда.

За проблеми, свързани със заплащането и условията на труд, синдикалната организация на КНСБ в “Ел Би Булгарикум” алармира още в началото на годината. На 30 януари 2024 г. също бе приета Декларация с протестни искания, в която бяха поставени искания за ръст на заплатите и за спазване на трудовото законодателство.


Източник: КНСБ

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder