Частно дружество ВН-инвестзон ще разработва парк „Видин – юг“

Частно дружество ВН-инвестзон ще разработва парк „Видин – юг“

В резервите остава „Национална компания индустриални зони“ ЕАД

Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи развитието и изграждането на общо 11 индустриални зони и парка в страната, основно в Северна България. Те получават безвъзмездно финансиране в размер на близо 207 млн. лв. Средствата са от Плана за възстановяване и устойчивост по „Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции („AttractInvestBG“)“.

По процедурата, обявена от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” към Министерството на иновациите и растежа, кандидатстваха 20 проекта. Сред класираните за финансиране проекти 7 са за съществуващи индустриални паркове/зони, създадени преди 28.04.2022 г. Други 4 проекта, получаващи „зелена светлина“, са за нови и в процес на изграждане индустриални паркове/зони, създадени след 28.04.2022 г. – един от тях е проектът „Развитие на индустриален парк „Видин-юг“. Общо допустимите разходи по проекта са над 28 милиона лева, от които близо 22,5 милиона лева безвъзмездна финансова помощ и 5,6 милиона лева собствено съфинансиране на кандидата – дружеството „ВН Инвестзон“ ООД.

От публикуваният списък с резервите става ясно, че в резервите остава „Национална компания индустриални зони“ ЕАД, кандидатсвала за Реконструкция и разширение на
вътрешна техническа инфраструктура на съществуващ
„Индустриален парк Видин“. Стойността на проекта останал в резервите е близо 18 млн. лева.

Веднага след като бе публикуван списъка темата в социалните мрежи коментира депутатът Любен Иванов, който написа:

Въпреки добрия и амбициозен проект, който беше разработен, не е одобрена за финансиране реконструкцията и разширението на съществуващия държавен „Индустриален парк Видин“ – официално е включен в резервния списък, но това е „тактичен” отказ. Да, друг частен индустриален парк във Видин ще бъде финансиран. Но истината е, че реалните предпоставки за икономически напредък на Видин и за привличане на инвеститори в нашия регион биха били гарантирани единствено, ако държавният индустриален парк бе получил подкрепа от Министерството на иновациите! Това обаче не стана!

Отново държавният индустриален парк във Видин е неглижиран от държавата собственик, както през 12-те години на управление на ГЕРБ – период, в който редица институции бяха изнесени от Видин.
Дали това не е само началото на нов период на „геноцид” срещу област Видин?, коментира още Иванов.

 

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder