Цветове за детска стая: как и какви да изберем?

Цветове за детска стая: как и какви да изберем?

Цветовете могат да стимулират въображението, да насърчат ученето и дори да повлияят на съня. При избора на идеалните нюанси за стаята на вашето дете, вземете предвид неговата възраст и интереси, както и функционалността на пространството, разказват специалистите от Mebelmag.bg. В тази статия ще ви споделим няколко съвета и идеи за декориране на детска стая, които ще ви бъдат от полза. А за още съвети за избор на цветове в цялостния интериор – разгледайте тук.

Изберете според възрастта на детето

Всяка възраст идва със своите особености. Малчуганите нямат особено много предпочитания, но постепенно растат и започват да изграждат своите желания. А нюансите в тяхната стая могат да влияят на детския ум и да го успокоят, да му дадат уют и комфорт. Ето някои идеи за избор на цвят според възрастта:

  • За бебета и малки деца

Подходящи за детската стая са по-спокойните и пастелни цветове, като например светлосини за момче, бледорозови за момиче и нежно зелени, които са неутрални и може да се използват и за двата пола.

Тези нюанси са универсални, което ви позволява да адаптирате стаята според възрастта, без да правите особено много промени. Осигуряват и усещане за повече светлина и спокойствие в помещението

  • За предучилищна и начална училищна възраст

По-добър избор за детска стая в този период са ярките цветове, като яркозелено, оранжево, тюркоазено или синьо, защото те стимулират мисленето и творчеството.

Например, може да сложите декорации с по-енергични нюанси или да иберете мебели в по-ярък тон. Ако не искате да боядисвати всички стени в ярки цветове, може да акцентирате само една от тях.

  • За по-големи деца и тийнейджъри

Добра идея е да заложите на съчетание от неутрални тонове с ярки акценти за балансиран вид. Но тъй като става въпрос за по-големи деца, може би вече е време да им позволите да участват в избора. Съобразете се с тяхната индивидуалност, за да са щастливи от крайния резултат.

Интересни комбинации и съчетания за детска стая

Разгледайте следните идеи за комбинация:

  1. Използвайте контрасти за по-интересно пространство, като топло оранжево със син акцент за по-весела атмосфера.
  2. Изберете тематично оформление и ако темата е морска, заложете на синьо и бяло и т.н.
  3. Разделете пространствата по цветове и ако е удачно, изберете различни цветове за стените, за отделни участъци по тях или за дадена група мебели.
  4. Включете мебели в неутрални тонове, а с аксесоарите внесете ярки цветове.
  5. Подбирайте съответно и завеси, килими и спално бельо, за да добавите още повече акценти или щампи, подходящи за интересите на детето.

Когато избирате обзавеждане за детски стаи, е добре да се съобразите с характера и индивидуалността на вашите малчугани, съветват специалистите от Mebelmag.bg. Най-важното е пространството в детската стая да отговаря на техните нужди и желания. Това ще ги накара да обичат своята стая и да се чувстват спокойни и щастливи в нея.

Сподели в социалните мрежи:
Тагове:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder