„Кармина Бурана“ постави началото на Летните музикални празници 2024 във Видин

„Кармина Бурана“ постави началото на Летните музикални празници 2024 във Видин

Четвъртото издание на оперния фестивал се провежда на фона на емблематичната забележителност Стамбол капия в центъра на Видин. Събитието бе открито официално от кмета на Общината д-р Цветан Ценков. Сред публиката бяха и заместник-кметът Борислава Борисова и секретарят на Общината Емилиян Енчев. „Надявам се този фестивал да бъде надграден и Видин да се превърне в един от най-големите културни и фестивални центрове. Изкуството е онази тънка струна в човешката душа, която ни дава възможност да мечтаем и да се радваме“ – с тези думи д-р Ценков се обърна към присъстващите и пожела три незабравими вечери с оперното изкуство. Кметът д-р Ценков връчи поздравителен адрес на директора на Симфониета – Видин Мирослав

Кръстев по повод 75-та годишнина от нейното създаване.

Мирослав Кръстев, който е директор на културната институция 26 години, изказа благодарности на Община Видин за финансовата и логистична подкрепа, както и на Сдружение „Опера за България“ в лицето на проф. Иванка Нинова – инициатор на фестивала, на Държавна опера – Варна, на Филхармония „Олтения“ от Крайова, Румъния, за доброто сътрудничество.
Проф. Иванка Нинова, която е почетен гражданин на Видин, също отправи поздравления: „Надявам се, че фестивалът да допринесе за културното издигане на града, който безкрайно много обичам. Благодаря на кмета д-р Ценков и заместник-к

мета Борисова за тяхната подкрепа. Видях в тях съмишленици, които са готови да подадат ръка за развитието на културата. От тези 75 години, откакто съществува Симфониета – Видин, почти 30 от тях работим заедно с Мирослав Кръстев.“ Проф. Нинова изтъкна, че Видинската симфониета е една от малкото институции в България, които дават възможност на млади певци, диригенти и музиканти да се изявяват на сцена.

Почитателите на оперното изкуство се насладиха на популярното произведение на Карл Орф „Кармина Бурана“, под диригентската палка на маестро Свилен Симеонов. В ролите се превъплътиха Елена Мишинова (сопран), Александър Крунев (баритон), Андрея Мирчев (тенор).
Летните музикални празници продължават на 5 юли, когато от 20.00 ч., отново пред Стамбол капия, ще бъде представена операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт.
Тазгодишното издание на фестивала е под знака на 75-та годишнина на Държавен симфоничен оркестър – Видин. По този повод във фоайето на културната институция е подредена изложба със знакови моменти от нейното създаване до днес. Експозицията бе разгледана и от общинското ръководство.
Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder