Катерина Дюлгерова представя самостоятелна изложба под наименованието “Пречистване” във Видин

Катерина Дюлгерова представя самостоятелна изложба под наименованието “Пречистване” във Видин

Катерина Дюлгерова представя самостоятелна изложба под наименованието “Пречистване” в Художествена галерия “Никола Петров”, Видин. Произведенията са групирани в четири живописни цикъла, създадени по различно време между 2010-та и 2024-та година. Обединява ги фигуративния подход на изграждане и общата, вдъхновила идеите, тема – водата. Най-новите работи, които автора включва в изложбата са с общо наименование „Ходене по вода“ и формалният акцент в тях е поставен върху подчертано живописното третиране.  Избраният подход позволява да се проследи динамиката в еволюцията на авторовото разбиране на живописната същност на творбата, в съпоставка с по-рано създадените с концептуален ключ картини.

Водата, една от стихиите и първичен елемент, сюблимира множество памет, чудодействия, смисли и метафори. Катерина Дюлгерова се фокусира в най-сакралната нейна способност – тази да пречиства. Картините отразяват състояния, в които човешката душа намира упования и пълнота. Сценарият в тях протича в съвременността, което ги прави понятни и близки до зрителя и същевременно с това носят романтиката и мъдростта на идеала.

Катерина Дюлгерова изучава иконография във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. В периода 2014-2017 г. изследва църквите посветени на Св. Николай в селата Долна и Горна Вереница като редовен докторант по изкуствознание и изобразително изкуство към същия университет. През същия период сътрудничи на изследователския колектив от специалисти на Института за изследване на изкуствата – БАН за научни изследвания върху стенописната програма на църкви в съвременна България от първата половина на ХIХ век. Защитава докторска дисертация по Изкуствознание и изобразително изкуство – Църковни изкуства.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder