НЗОК И БФС постигнаха споразумение относно заплащането на аптеките

НЗОК И БФС постигнаха споразумение относно заплащането на аптеките

След поредица от срещи, преминали в дух на диалогичност и разбирателство от двете страни, днес (09.07.2024 г.) Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Български фармацевтичен съюз (БФС) постигнаха съгласие по отношение на начина и размера на заплащането на дейността на аптеките по отпускането на лекарствени продукти.

Страните се съгласиха да бъде подписано Споразумение за изменение и допълнение на „Условия и ред“, което да отразява алгоритъма на заплащането на цените на дейностите по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение, заплащани 100 на сто от бюджета на НЗОК, назначавани от лекарите без протокол и експертиза. Съгласно постигнатата договореност за заплащането за дейност аптеките, те ще получават 15% от отчетената от аптеката крайна цена на лекарствения продукт, но не повече от 25 лв. на опаковка.

Страните се обединиха около становището, че новият алгоритъм на заплащане на дейността на аптеките дава много по-големи възможности за справедливо разпределение на публичния ресурс, повече прозрачност и по-добро прогнозиране на бюджетните разходи.

Споразумението за изменение и допълнение на „Условия и ред“ ще влезе в сила, считано от 1 юли 2024 г.

 

Сподели в социалните мрежи:
Тагове:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder