Топ вести
Норвегия създаде министерство по миграцията

Норвегия създаде министерство по миграцията

Норвежкият премиер Ерна Солберг създаде нов министерски пост – по миграцията, и го даде на антиимигранската Прогресивна партия, съобщи агенция „Ройтерс“.

Той ще бъде зает от Силви Листауг, която досега бе министър на селското стопанство. Консервативната партия на Солберг управлява с кабинет на малцинството и в коалиция с Прогресивната партия.

Обществото ни не е устойчиво, ако прекалено много хора живеят на социални помощи, заяви Листауг, цитирана от електронното издание The Local. „Трябва да намалим броя на хората, идващи в Норвегия“. „Става въпрос за способността ни да интегрираме идващите. Ако броят на хората, влизащи в Норвегия, е прекалено голям, това значи, че ще бъде трудно да ги интегрираме“.

Листауг предизвика минискандал миналия месец, когато заяви, че Исус Христос би искал Осло да помага финансово на бежанските лагери в Турция, Йордания и Ливан, вместо да приемат търсещи убежище на своя територия.

„Исус е искал да помогнем на възможно най-много хора, а в Норвегия няма да успеем да направим това“, каза тя, уточнявайки, че със същото количество пари трите държави могат да се погрижат за повече бежанци.

Солберг даде още един важен пост на Прогресивната партия – зам.-лидерът ѝ Пер Сандберг става министър по риболова. Реториката на Сандберг и твърдата му позиция срещу имиграцията и исляма неведнъж са водили до остри спорове в коалицията от формирането ѝ през 2013 г. Това обтегна отношенията на управляващите с християндемократите и либералдемократите – две малки партии, които подкрепят кабинета при гласувания в парламента, но не са част от коалицията.

Другите двама министри от Прогресивната партия – финансовият министър Сив Йенсен и министърът по петрола Торд Лиен, остават на постовете си. Солберг назначи и нови министри на селското стопанство, културата, климата, европейските въпроси и социалните въпроси и заетостта.

Премиерът вече предупреди, че Осло може да похарчи допълнителни 40-50 млрд. крони (около 5 млрд. евро)– през следващите 5 години, за да се справи с нарастващия брой на хората, търсещи убежище.

„Ако 40-50 000 души получат статут на постоянно пребиваващи, разходите за тях в следващите пет години се оценяват на около 40-50 млрд. крони“, обясни премиерът. „Предвид огромния брой на децата, които идват с тях, тези цифри могат да се окажат дори по-високи“.

35 000 търсещи убежище са пристигнали в Норвегия тази година – това е рекорден брой имигранти за страната, чието население с 5.2 млн. души.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder