190 милиона загубила държавата, от контрабандни цигари, през 2017 година

190 милиона загубила държавата, от контрабандни цигари, през 2017 година

Загубите за бюджета, от търговията на нелегални цигари, през 2017 г., се равняват на 190 милиона лева, съобщават от news.bg.

Макар през последните години да се наблюдава спад на дела на незаконните цигари на пазара – от 18,5 % през 2014 г., до 6,6 % през. 2017 г., сумата, която бюджета губи годишно, остава сериозна.

Данните са на Института за пазарна икономика (ИПИ), съвместно с Алфа Рисърч от изследване, проведено сред 5 200 пушачи, в цялата страна.

От запитаните 11,7 % са купували поне веднъж нелегални цигари в последните две-три години, като над 90 % от тези, които пушат незаконни цигари, го правят, именно, заради цената. Средно цената на кутия незаконни цигари е 3,50 лв., при средна за тези с бандерол, предназначена за пазара ни – от 5, 10 лева.

7 % избират контрабандата заради липсата на нелицеприятни изображения и надписи, а 4,9 % – заради качеството. Най-често си ги закупуват от приятели или близки /37,8%/, от улицата /35,7%/ и от открит пазар /25,9%/.

Изследването е проведено в 15 града. Най-висок дял на пушещите незаконни цигари, се регистрира в Свиленград /17,4%/, Плевен /16,6%/, Хасково /13,2%/ и Видин /9,9%/.

70 % от изпушения тютюн, за ръчно свиване на цигари, у нас, е нелегален, според данните. Делът на пазара на тютюна, срещу фабричните цигари, обаче, е съвсем ограничен – едва 3,8 пушат тютюн.
Сред приходите за бюджета – от общо 2,3 милиона пушачи, у нас, за бюджета са 3,3 милиарда лева от фабрични цигари и приблизително 46,4 милиона лв. от тютюн.

41 % от респондентите споделят, че при рязък скок на цените, са готови да пропушат нелегални цигари. Тази нагаласа от ИПИ посочва, че се вижда ясно и от историческите данни – при резкия скок на акцизите през 2010 г., легалното потребление намаля рязко, а нелегалният пазар скочи над 30 % от общия.

Борбата с незаконната търговия на тютюн е важна за бюджета на страната. Приходите за държавата, през 2017 г., са били 2,9 милиарда лева – 10 % от всички данъчно-осигурителни приходи по консолидираната фискална програма на страната ни. Най-тежко обложеният продукт на пазара са цигарите и към този момент – над 85 % от крайната цена на най-купуваните цигари, се образува от начислените акциз и ДДС.

Светослав Владимиров от Централно митническо управление, подчерта, че за цялата 2017 г., митническите служби са заловили 37 милиона къса незаконни цигари и 16 хил. кг. тютюн. За първите четири месеца на настоящата година, са заловени 33 милиона къса, а до края на май 34 хил. кг.тютюн.

Анализът на ИПИ сочи, че регулаторната рамка за борба с нелегалните тютюневи изделия е добра, но се забелязват сериозни проблеми в работата на прокуратурата, която по време на прекратяване на производство за квалифицирана контрабанда, не уведомява митниците за започване административно производство.

Данните на ИПИ сочат, че за последните 11 години, приходите за криминалния свят, от продажбата им, достигат 3,6 милирда лева.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder