Честванията по повод  200-годишнината от рождението на първия български екзарх Антим Първи

Честванията по повод 200-годишнината от рождението на първия български екзарх Антим Първи

 

Тази година е обявена за година на първия Български екзарх Антим за Видинска епархия.

Атанас Михайлов Чалъков e светско име на Екзарх Антим I. Български екзарх от 1872  до 1888 година.

Антим I е първият и многозаслужил български екзарх, виден политик и общественик, останал в историята най-вече като борец за независимостта на Българската църква и за засилване на нейната роля като обединител на народа. Негови са думите: „Ще бъда блажен, ако с моята саможертва възкръсне България за нов свободен живот!“

„Неговият образ сияе с голямо духовно творчество в нашият град. Той дава началото на просветното читалище „Цвят“, като дава и средства за построяване на сграда, книжнина. Учредява и комитет за построяване на катедралния храм „Свети Великомъченик Димитър, който разбира се е продължен от неговия наследник блажено починалия Видински митрополит Кирил и довършен от блажено починалият наш предшественик Дядо Неофит Видински“ Това каза Видинският  митрополит Дометиан на кръглата маса състояла се днес.

Кръглата маса даде старт на тържествата, посветени на 200-годишнината от рождението на първия български екзарх Антим Първи. Кръглата маса бе на тема „200 години – духовност и родолюбие, вяра и държавност“. Събитието се състоя в ПМГ „Екзарх Антим I“. В него взеха участие Видинският митрополит Дометиан, Белоградчишкият епископ Поликарп, проф. Милко Палангурски, доц. Георги Вълчев, свещеници, историци, преподаватели, граждани и ученици.

Видинският митрополит Дометиан изказа благодарност на ПМГ „Екзарх Антим I“ за учредяването на кръглата маса.

Автор: ВидинВест

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder