Топ вести
12.04.2024 - Назначени са трима заместник-министри
11.04.2024 - Заместник-кметът Борисова награди част от победителите в конкурса „С очите си видях бедата“
11.04.2024 - Грандиозно лекоатлетическо събитие ще се проведе във Видин през следващите четири дни
11.04.2024 - Продължава приема на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“
11.04.2024 - За любовта като зависимост, лъжата, парите и кариерата в петия сезон на подкаста на Мадлен Алгафари
10.04.2024 - iPhone 12 64GB и iPhone 13 128GB се предлагат с до 150 лева отстъпка в онлайн магазина на Yettel
10.04.2024 - Кметът на Видин д-р Цветан Ценков проведе среща с представители на висши учебни заведения
10.04.2024 - От читалището в Ново село сигнализираха за нередности при разпределението на читалищната субсидия
10.04.2024 - Видинчанин с 3,48 промила алкохол зад волана се заби в мантинела
10.04.2024 - Монтират нови 100 камери за видеонаблюдение във Враца
Калин Каменов: „Не е важно колко дълъг е житейският ни път, а как сме го извървели!“

Калин Каменов: „Не е важно колко дълъг е житейският ни път, а как сме го извървели!“

„В българската история има личности, оставили трайна следа в паметта и сърцата ни. Ботев е пример за това, защото той е личността, която предрече, в собствената си поезия, че : „Тоз който падне в бой за свобода, той не умира…“. Днес, все по-рядко пеем Ботевите песни, защото съвременното робство е – апатията и песимизмът. Делото на поета и революционер ни показва, че не е важно колко дълъг е житейският ни път, а как сме го извървели и какво сме какво сме оставили за поколенията и родината ни. В дни като днешния, трябва да научим децата си, че свободата не е даденост, а ценност – която трябва да се отстоява всеки ден, с дела, а не с думи. Младите хора трябва да знаят, че родината е обич и отдаване. Ако направим всичко това, може да се наречем достойни наследници на Ботев и неговата чета! Поклон пред паметта на загиналите в името на нашата свобода! Да живее България!“ – с тези думи, кметът Каменов даде началото на тържествения митинг-заря, в памет на поета-революционер – Христо Ботев.
След приемането на почетния строй на ротите, президентът на Република България Румен Радев приветства жителите и гостите на Враца. „Да се говори за Ботев е трудно, защото е казал всичко за нас. Той прогласява безсмъртието на героите и го доказва със съдбата си. Затова сме тук, пред неговия паметник. Почитта рядко се изразява убедително с думи, но няма по-силен и вдъхновяващ знак на преклонение, от онази минута, в която всички притихваме в общност на размисъл и смирение. Вярвам, че ще продължим да носим духа на Ботев в сърцата си“.
Тържественият митинг-заря продължи с едноминутно мълчание, в памет на Христо Ботев, неговата чета и загиналите за свободата на България, като след това пред паметника на великия българин бяха поднесени венци и цветя.
В края на церемонията, под звуците на музика, небето над града бе озарено от внушителна заря.
На военния ритуал присъстваха още: Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика – Марияна Николова, заместник-председателят на Народното събрание – Явор Нотев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, народни представители, председатели на политически партии, председателят на Общински съвет – Враца Румен Антов, общински съветници, кметове от страната, делегациите от побратимените градове, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, както и хиляди жители и гости на Враца.
Преди тържествения митинг-заря, в сградата на Драматично-кукления театър се проведе патриотичен спектакъл, с участието на ансамбъл „Филип Кутев“ и Симфониета Враца.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder